november 08, 2016

Felnőni szívás? | Colm Tóibín: Brooklyn

 Csodálatos regény a felnőtté válásról, az első lépések megtételéről, szüleinktől és családunktól való elbúcsúzásról, mielőtt végre megtennénk azt a nagy lépést a nagy betűs élet felé.


Bevezető:
Felnőni nem könnyű, de hogy mik is pontosan a családtól elválás buktatói, milyen következményekkel és érzelmi elszakadással járhat az, ha a fészekkből kirepülve egyből egy másik országba húz a szívünk? Ezt a kérdést dolgozza fel Colm Tóibín világhírű regénye, a Brooklyn, és ennek jár utána a Blogturné Klub négy bloggere is. Tartsatok velünk, és tiétek lehet a három kisorsolásra váró példány egyike a regényből a Park Könyvkiadó jóvoltából!

Nem is tudom, van-e olyan fiatal, egyetemista, gimnazista Magyarországon, akinek legalább egyszer, akár egy kósza gondolatként, akár részletesebb elgondolásként ne villant volna át az agyán az, hogy lehet, hogy érdemes lenne szerencsét próbálni külföldön. A fiatalok mostani helyzete, az, hogy nem olyat tanulunk, amire tényleg szükség is van, és hogy kezdő fizetésből lényegében esélyünk sincs fenntartani magunkat, ez az oka, hogy a legtöbben bizony még az első, második diploma után is otthon élünk, szüleink oltalmazó szárnyai alatt, és próbálunk félretenni, elkezdeni az életet, gyökeret ereszteni.  Csakhogy nagyon nehéz úgy elindulni a világban, ha a szüleink még, valószínűleg a legnagyobb jóindulatból, de súlyként rántanak vissza minden próbálkozással. Mert nekünk kényelmes, ők így boldogok, anyagilag is jobban megéri, ez a legjobb mindenkinek, nem igaz? Ráadásul az ismert környezetből az ismeretlenbe indulni is elég nehéz dolog, és ma már senki nem bérel egyedül lakást, megvenni egyet pedig pláne nincs esélye.

Kiadó: Park Könyvkiadó   
Oldalak száma: 309
Borító: keménytábla               
ISBN: 9789633552667                    
Fordító: Greskovits Endre
                       
Fülszöveg:
Az 1950-es évek Írországában vagyunk, és Eilis Lacey sok fiatal ír lányhoz hasonlóan nem dúskál a lehetőségekben. Ezért amikor nővére elintézi, hogy kivándorolhasson New Yorkba, Eilis tudja, hogy mennie kell, s első ízben kell maga mögött hagynia családját és otthonát.
Amikor megérkezik a zsúfolt brooklyni albérletbe, csak arra tud gondolni, mit áldozott fel. Távolra került otthonától és honvágya van. Aztán amikor az első tapogatózó lépéseket teszi a barátság és talán valami más felé is, olyan hírt kap, ami miatt vissza kell térnie Írországba. Ott szörnyű dilemmával néz szembe a kötelesség és a nagy szerelem közti rettenetes választással.
Nick Hornby forgatókönyve alapján azonos címmel film készült Eilis történetéből, melyet február 4-től játszanak a magyar mozik.


Régebben könnyebb volt az élet, egyszerűbb. Csak egy nagy lépés kell, és minden jön magától, ígéri mai könyvünk, a Brooklyn, mely sok-sok díjat elnyert valósághű ábrázolásáért, és egy olyan téma megragadásáért, amiről nem sokat beszélünk, pedig kellene. De hogyan lehet, hogy egy 50-es években játszódó regény ennyire közel talál be a szívünkhöz? Mert a problémák hasonlóak, és felnőni továbbra is ijesztő és szívás, és bizony kockáztatnunk kell, ha el akarunk érni valamit.


A főszereplőnk Eilis egy talpraesett lány, céltudatos és bátor, de mégsem eléggé ahhoz, hogy kis segítség nélkül vágjon bele a new york-i útba. Szerencsére nem csak édesanyja ragaszkodása adatik neki, ami húzza visszafelé, hanem támogatást és biztatást is kap bőven, idegenektől, ismerősöktől, barátoktól. Megfontoltan, okosan méri fel a helyzetét, bár néha kicsit mogorva és barátságtalan, főleg a számára idegen felfogású emberekkel, mégis könnyedén veszi az akadályokat. Összességében egy rokonszenves, pozitív, de mégsem hibátlan fő hősnőt kapunk, akinek én nagyon-nagyon örültem.

A történet tele van olyan jól megformált karakterekkel, akik nem karikatúrák, vagy egy, legfeljebb két rétegűek, hanem több oldaluk is van, valószerű helyzeteket és párbeszédeket ad a szájukba az író, miközben bepillantást enged más kultúrákba, amikről én személy szerint nem sokat tudtam. Az írek értékrendjéről, az olaszok szívélyességéről és temperamentumáról, a világok ütközéséről, mindezt pedig hol máshol láthatnánk megtörténni, mint a kultúrák olvasztótégelyében, New Yorkban? Nagyon tetszett az átmeneti szállás, ahol Eilis meghúzta magát, Mrs Kehoe albérlőin keresztül szinte tökéletes keresztmetszetet kaptunk arról, hogy milyen sors is várt a fiatal nőkre ebben az évtizedben.
A szerelmi szál elképesztően aranyos volt, Tony illedelmes és kedves, őszinte, és mintha mindig az lenne a száján ami a szívén. Értékeli és tiszteli Eilist, még ha eleinte kissé nehezen is értette, hogy a lány mégis miért olyan, amilyen. Életszerű románcuk nekem erős párhuzamban állt azzal az arrogáns, unszimpatikus vonallal, amelyet a másik férfi szereplő képviselt, de ebbe nem igazán szeretnék belemenni, mert erősen spoileres terület ez már, a könyv második feléből való.

Nagyon tetszett, hogy nem annyi volt csak, hogy Eilis elindult, leküzdötte a kezdeti nehézségeket, boldogságra talált és vége. A történet során megkísérti és hívja vissza őt a múlt, amely miatt meg kell tudnia fogalmaznia magában tisztán és világosan, hogy mit is választ az életben.

A történetvezetés, a dinamika és a leírások gyönyörűek voltak, a megfogalmazás és a stílus előtt pedig tényleg le a kalappal! Mindenkinek ajánlom olvasásra, fiataloknak, idősebbeknek egyaránt, könnyednek tűnő, de mégis érzelmes olvasmány, amely nagyon elgondolkodtató, akár gondolkozott az ember valaha, hogy elhagyja az országot és a családját, akár nem. Univerzális, mindenki által értékelhető és érezhető témája mindenkinek szól, a karakterei pedig belopják magukat az olvasó szívébe.

Blogturné extra: A regény külföldi borítói

 

Nyereményjáték:
Fedezd fel te is New York City kerületeit! Brooklyn a regény történetének egyik legfontosabb helyszíne, és egyben az amerikai város egyik kerülete is. De tudod, hogy melyik a másik négy? Minden állomáshoz egy szám tartozik 1-től 4-ig, amelyet a térképen láthattok. A Rafflecopter dobozba az állomáshoz tartozó kerület nevét írjátok be, hogy megnyerhessétek a 3 kötet egyikét!
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

4

További állomások:
11/08 - Letehetetlen
11/10 - Szembetűnő
11/12 - Deszy Könyvajánlója
11/14 - Sorok Között

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com