június 10, 2016

Ilyen ne legyél soha | Jessica Knoll: Szerencse lánya

Ugye mennyire irigylésre méltóak azok a nők a magazinok címlapjain? Hát még azok, akik a szerkesztőségben ülnek egy női magazinnál, a társadalom felsőbb köreiben mozognak, drága ruhákkal, gazdag pasikkal körülvéve? Ja... nem.



Jessica Knoll debütáló regénye, a Szerencse lánya New Yorkba kalauzol minket, ahol a gazdag fehér spinék egy jó manikűrrel, és egy szexi körömcipővel meghódíthatják a világot, felkapaszkodhatnak azon a ranglétrán, és bizony megszerezhetik maguknak a szőke herceget, ha épp erre vágynak. Olvasóként bajban voltam kicsit ezzel a történettel először, hiszen a legkevésbé sem tudtam átérezni ezt a féktelen vágyat, hogy egy kicsinyes, önsanyargató életet akarjon valaki, amelyhez az út színleléssel, koplalással és a saját személyének elrejtésével van kikövezve. Sőt, ha már így itt vagyunk, ki is írnám magamból a második, és egyben utolsó negatívumomat is, hogy kiürüljön a szervezetemből; mégis miért, ó miért nevez el valaki egy szereplőt TifAni FaNellinek. Nehézkesen leírható, nagyon-nagyon buta név, még akkor is, ha többnyire Ani-nak nevezik a karaktert a könyvben. Tudjátok, miért ezzel kezdek? Mert én is innen indultam a könyvvel, de valami olyat kaptam, amit könyvnek nálam a Mindent rólad óta nem sikerült: egy összetett, komplex, nagyon bonyolult női karaktert, akinek sosem lehet tudni, mi is jár a fejében, míg el nem mondja.

Bevezető

2015 legsikeresebb első regénye, mely immár 27 országban vált bestsellerré, a Libri Könyvkiadó gondozásában hazánkba is megérkezett. A Blogturné Klub három bloggere eredt Jessica Knoll: Szerencse lánya c. könyve sikerének nyomába. Tartsatok velünk, s ha részt vesztek játékunkon, a kiadó jóvoltából megnyerhetitek a könyv egy példányát.

Borító és fülszöveg
covers_385590 (1).jpgMegláttam, milyen oltalmat nyújt a siker, a sikert pedig a mobiltelefonos beszélgetés végén található beosztott megfenyegetése, a nagyvárost terrorizáló drága körömcipő definiálja, az emberek egyszerűen akkor állnak félre az utunkból, ha úgy tűnik, hogy nekünk fontosabb helyekre kell igyekeznünk, mint nekik… Úgy döntöttem, hogy csak ezt kell elérnem, és soha többé senki sem bánthat.
Jessica Knoll vezető szerkesztő volt a Cosmopolitan magazinnál. Jelenleg New Yorkban él férjével, és második regényén dolgozik. A szerencse lányából Reese Witherspoon forgat filmet.
2015 legsikeresebb első regénye, már 27 országban bestseller!
A huszonéves TifAni FaNelli a kiváltságosok életét éli. Egy körülrajongott női magazin megbecsült munkatársa, aki a drága ékszerek és márkás ruhaköltemények mellé még egy sármos és jó pedigréjű vőlegénnyel is rendelkezik. Mindazt elérte, ami másoknak csak álom.
DE A TÖKÉLETESSÉG LÁTSZATA VALÓJÁBAN ÁLCA!
Ani múltja kimondhatatlan titkot rejt. Tizennégy évvel ezelőtt a Bradley középiskolában borzalmas dolgok történtek. Meggyalázták, meghurcolták, kinevették. A kis Ani aznap megsemmisült. Az erős TifAni lépett a helyébe, aki mindent meg akar kapni az élettől…
A szerencse forgandó; a bűnösökből is lehet áldozat. A bosszú lehetősége TifAnié; vajon leveszi az álarcot, vagy örökre bezárja magát a múlt börtönébe?
A könyv adatai
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Megjelenés éve: 2016
ISBN: 9789633109953
Oldalszám: 432 oldal
Fordította: Komáromy Rudolf

Ez volt az a könyv, hogy egyszerűen valahányszor valami miatt le kellett tennem, el kellett számolnom magamban ötig, hogy ne legyek ideges. Nem, nem, nem adom! Mert egyszerűen olvasnom kellett tovább. Le sem lehetett tenni.

"Nem probléma kibírhatatlanul viselkedni,
amíg az ember tisztában van vele, hogy kibírhatatlanul viselkedik."


Őszinte leszek, innentől bizony lesznek ebben az írásban spoilerek, de sajnos enélkül nem lehet róla beszélni. Viszont ezek szigorúan a könyv első harmadáig fognak terjedni, szóval semmilyen végkifejlet nem fog itt szerepelni. Oké, megvan, mehet? Jó, íme a történet:

Ani egy húszas évei végén járó újságírónő, hatalmas egóval és ambíciókkal, gazdag, jó családból származó
vőlegénnyel. Semmi mást nem akar csak egy életet, amiben biztonságban érzi magát. Van is oka arra, hogy ezt a célt üldözze, a múltjában sötét titkok bújnak meg, nevezetesen, hogy három fiú leitatta és megerőszakolta, mikor mindössze tizennégy éves volt. A történet két szálon fut, a jelent és a múltat is láthatjuk, néha külön-néha kicsit összefolynak a dolgok, de mindig gyönyörűen passzol egymáshoz múlt és jelen.

"Rettentően félek attól, hogy mások terhére vagyok."

Ani nem egy szimpatikus karakter, mégis üdítő a fejében lenni. A történések és az emberek a szemén keresztül élettel telinek, és mélyen hibásnak tűnnek, bárkiről is legyen szó. Szörnyen analitikus, és úgy tud áradozni az átlag ember számára abszurd dolgokról, hogy az valami elképesztő. (Például az a rész, hogy Kate Middleton éhesnek tűnt az esküvőjén, és hogy ez milyen irigylésre méltó) A múltja tragikus, és hátborzongatóan reálisan ír róla Knoll, (aki egyébként egy blogposztban bevallotta, vele is megtörtént valami hasonló), a stílusa kiforrott és magabiztos, és sokszor látszik, tapasztalatból ír meg bizonyos élményeket, illetve elég nagy része a személyiségének megtalálható Aniban. 

"Tudtam, hogy túlhajtom magamat, kimerültségbe hajszolom
a szervezetemet, de a mérleg meghálálta és csak ez számított."

Ani, ahogy én képzeltem (forrás)
Sokan láttam, hogy nehezményezik, hogy a férfiak mind együgyűek vagy könnyen befolyásolhatóak a könyvben, de nem szabad elfelejteni, hogy ez ettől nem egy férfiellenes könyv. Ez egy karakter szemszöge. Ha a karakter férfi lenne, és nőket gyilkolna, az sem lenen nőellenes, csak a pasi egy beteg pszichopata. 

A könyv végére majdnem minden világossá válik, és olyan karakterfejlődésnek lehetünk szemtanúi, ami nagyon odateszi az egészet. Ha pedig ez még nem lenne elég, Ms. Knoll pedig még a végére egy olyan csavart is odarittyent nekünk, hogy az embernek a füle ketté áll, és csak néz, mint Rozi a moziban. Teljesen odavagyok érte, komolyan.

A könyvet egyébként tinédzserekkel, kamaszokkal olvastatnám, hogy lássák, mi is a beleegyezés, mi számít erőszaknak, mi nem, és hogy mennyire nem szabad ítélkezni a nemi erőszak áldozatai fölött, ahogy az a médiában mostanában annyira bevett szokás. 

Szőrszálhasogatok: Csodálatos munkát végzett a fordító is a könyvvel, nagyon tetszett a stílus, azonban... a "to get someone" két dolgot is jelent. "I want him to get me", miért mondana egy eljegyzett nő olyat, hogy akarja, hogy a férje megkapja? Inkább megértse, nem? De semmi baj, semmi más ékbekiáltót nem találtam, a stílus pazar volt :)


További állomások:

06.06. - Szembetűnő
06.08. - Zakkant olvas
06.10. - Letehetetlen

Játék
A Szerencse lánya hatalmas sikert aratott a könyvpiacon, melyre a filmes ipar is felfigyelt. A regény adaptációs jogait Reese Witherspoon vásárolta meg. A színésznő szintén több ízben szerepelt olyan filmekben, melyek alapját egy híres regény adta. Játékunkban minden állomáson rövid ismertetőt találtok egy-egy olyan adaptációról, melyben Reese Witherspoon is szerepelt. A feladatotok, hogy a helyes megfejtést (a könyv címét) a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok!
Figyelem! A sorsoláson csak azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszolnak. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy üzenetünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz. Jó játékot kívánunk!


A 2006-ban megjelent regény a világválság idejének amerikai cirkuszvilágába kalauzol minket. A történet tulajdonképpen egy visszaemlékezés, melyet Jacob Jankowski oszt meg az olvasóval. A kötetből készült film 2011-ben jelent meg, a főszerepet Reese Witherspoon és Robert Pattinson alakította. Melyik ez a film?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com