január 13, 2016

Megint beleválasztottam. | Rick Yancey: Az ötödik hullám

Ahhoz képest, hogy mennyit képes vagyok szapulni a young adult irodalmat, mégis, az utóbbi időben rendre betalálnak nálam a jobbnál-jobb YA könyvek. Most is milyen remek regény talált rám!





Rick Yancey egy hátborzongató csavarral esik neki a disztópikus young adult történetének, ami igencsak sok üdítő meglepetést tartogat azoknak is, akik már belefásultak, beleuntak ennek a típusnak a kliséibe, a logikátlanságaiba, és bba, hogy soha semmire sem kapunk választ.

Bevezető
Rick Yancey lehengerlőt alkotott a Földet öt hullámban elözönleni készülő földönkívüli invázióval. Január 14-től a mozikba is betör Az ötödik hullám, ám addig is a Blogturné Klub 9 bloggere indul turnéra a történettel. Kilenc állomáson keresztül ismerhetitek meg a történetet, érdekességeket tudhattok meg a könyvről és a filmről, hogy lélekben együtt készülhessünk a filmpremierre!
És ez még nem minden! Ha ügyesek vagytok, a könyv két példányának egyikét is megnyerhetitek!

Eredeti cím: The 5th Wave
Kiadó: Cartaphilus
Oldalszám: 472
Fordító: Havadi Krisztina
ISBN: 9789632664576
Sorozat: Az ötödik hullám 1.

Az első hullám nyomán sötétség támadt.
A második hullámot csak a szerencsések élték túl.
A harmadikat pedig a szerencsétlenek.
A negyedik után egyetlen szabály maradt: ne bízz senkiben!
Cassie egy lépést sem tesz a következők nélkül: Luger, M-16-os gépfegyver, lőszer és Bowie-kés. Ennivaló, víz, hálózsák és körömcsipesz csak ezek után következik a listán.
Cassie tizenhat éves, a néptelen országúton menekül. Rajta kívül már nem sokan vannak életben a Földön. Menekül a lények elől, akik embernek látszanak, és akik megölnek minden útjukba kerülőt. Akik több hullámban pusztították az emberiséget. Nem tudjuk, kik az idegenek. Nem tudjuk, miért akarják megsemmisíteni világunkat. Csupán egyvalami világos: mindenkit ki akarnak irtani.
Cassie családja túlélte az első és a második hullámot. A harmadik és negyedik viszont már nem kímélte őket. Cassie most az ötödik hullámmal néz farkasszemet: vagy öl, vagy megölik. „Csak akkor maradsz életben, ha egyedül maradsz” – ez a meggyőződése. De aztán találkozik Evannel, aki elbűvölő és titokzatos, és egyedül ő segíthet Cassie-nek, hogy valóra váltsa az öccsének tett ígéretét. A lány választásra kényszerül bizalom és csüggedés, harc és megadás, élet és halál között. Föladja vagy fölveszi a harcot?
„Csak ÁMULOK és BÁMULOK. Egyértelműen az egyik legjobb könyv, amit az utóbbi években olvastam.” – Melissa Marr
„Lélegzetelállítóan pörgő és eredeti. Az ötödik hullám úgy ránt be és ragad magával, akár egy cunami!” – Melissa de la Cruz

Sokak alapvető problémája a disztópikus történetekkel (mint Az éhezők viadala, vagy akár az Útvesztő sorozat), hogy van egy igazán érdekes elképzelése a szerzőnek arról, hogyan működik a világa, de nem veszi rá a fáradságot, hogy a mélységeit felfedezze, hogy a történetét elmesélje, hogy a miértekre és a hogyanokra választ adjon az olvasónak. Panem az csak úgy lett, napkitöréses vírus, apokalipszisek, hol ez, hol az, de egyik sem olyan, mintha valóban létezne, egyikben sem érezzük annyira kellemetlenül magunkat a bőrünkben, egyik sem lüktet, pulzál, borzaszt el, és nyűgöz le egyszerre. Pedig a körülmények, a felépítés, az alapelgondolás miatt ezek a világok mind működhetnének elriasztó példaként, valós elemekkel, egy-két apró részlettel. De soha, senki nem megy el odáig, és ennek szerintem alapvetően két oka van: 

Mi lesz, ha a világom elveszti a rejtélyességét?
Sokkal több mindent dobhat be utólag a szerző, amit a második, vagy harmadik részben talált ki, ha nem mesél el egyből sok mindent. Ráadásul belengi az egészet az az érzet, hogy bármi történhet, mert nem tud az olvasó semmit, könnyű meglepni. Ez egy elég olcsó módszer arra, hogy megtartsa a szerző a meglepetés erejét, és alapvetően a szerzők nem is kockáztatnak vele semmit, hiszen mindenki így csinálja.

Túl borzalmas a végeredmény, még borzalmasabb a keletkezése.
Lévén, hogy young adult műfajról van szó, egyszerűen nem írhatja meg a szerző azt a horrort, ami megelőzte a világ kialakulását, hiszen nem illik a műfajba. Pedig lehet ezt kreatívan, humorosan, drámaian, és mégis YA-ba illően megcsinálni. Figyeljétek csak Rick Yancey-t! 

"Nyíltan megsirattuk elveszett szeretteinket. Titokban megsirattuk okostelefonunkat, a kocsinkat, a mikrohullámú sütőnket és az internetet."

Ő aztán nem riadt vissza attól, hogy részletezze a világa borzalmait, és mennyire jól tette! Félelmetes, reális világot teremtett, ami tele van megdöbbentő részletekkel, zseniális ötletekkel, és a legtöbb elültetett kis ötletmag nagyon hatásosan bontakozik ki és bújik elő a történet különböző pontjain, olyan formában, ahogy nem számítunk rá.

A főhősnőnk, Cassie egy talpraesett, zseniális női karakter, akit már onnantól kezdve imádtam, hogy kijelentette, ő bizony nem másokért sír, hanem saját magát siratja, hiszen a régi énje elveszett a megszállásban. Zseniális, gondoltam, még csak a 21. oldal, de máris imádom ezt a lányt. Ez pedig egyre erősödött a könyv közben, nem akartam sehol leütni, nem volt soha idegesítő. Humoros, laza, imádnivaló narrátor, akinek élvezet a fejében lenni. A szerző stílusa annyira bejött, hogy le sem akartam tenni a könyvet, míg nem végeztem vele, még munkában is bele-bele olvastam kajaszünetben! Mivel a világon túl nekem az szerző hangja, és Cassie gondolatai tetszettek a legjobban, egy jó darabig nem is akarom látni a filmet. Legalább addig, míg el nem olvasom az összes könyvet!

A kapcsolatok is nagyon érdekesen vannak kiépítve a könyvben, mind nagyon mély, de az ember ösztönei sokkal nagyobb szerepet kapnak, mint amit egy alapvető modern világban elképzelünk. Persze, siratjuk a holtainkat, de nincs is idő ezzel foglalkozni, az életünk a tét. Ez egy nagyon rémisztő, de csodás csavart ad a történetnek, amit imádtam. Hátborzongató ez a hozzáállás, mégis teljesen reálisnak tűnik. 

Csillagoznom kellene, de nem fogok, mert mindenre öt csillagot adok. Mindenre. Olvassátok!

Nyereményjáték

Te mit vinnél magaddal, ha az életedért folytatott küzdelemben magadra maradnál? Mi kerüljön a túlélőcsomagba? Mi segítünk!
Minden állomáson újabb kellék kerül a pakkodba, és ha ügyesen csomagolsz, Tiéd lehet a könyv két példányának egyike.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít. A nyerteseket e-mailben is értesítjük, innentől 72 órán belül várjuk a jelentkezést, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. 

Feladvány:
Ne csak sivatagba cipeld mindenképp, ha ez nincs, hamar kiszáradsz.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com