november 14, 2015

Amikor nem tud megszólítani. | Nathan Filer: A zuhanás sokkja

Nem sok érdekfeszítőbb dolog van számomra, mint a különböző lelkiállapotok, vagy mentális zavarok egy könyvben. Sok különleges történet születhet belőle, amik sok meglepetést tartogatnak. De néha ez nem elég. 



A Scolar Kiadó jóvoltából 2015 őszén már magyarul is olvashatjuk Nathan Filer díjnyertes könyvét, A zuhanás sokkját. A regény eddig több millió olvasót hódított meg, most pedig a Blogturné Klub bloggerei hívnak titeket is olvasásra!

"A történetet Matthew meséli el, aki imádott bátyja halála óta küzd a skizofréniával. Matthew sorsát gyerekkorától a húszas évei elejéig követhetjük nyomon. Megtudhatjuk, miként süllyedt tudathasadásos állapotba Down-kóros testvére elvesztése után, miért és milyen mértékben okolja magát a tragédia miatt, mi okból hagyja ott a valóságot, s miért menekül képzelete világába. 

Filert a regény megírásához saját tapasztalatai vezették: tíz éven át dolgozott ápolóként pszichiátriai intézetben. A fiatal korosztálynál tapasztalható elmebetegségek egyre súlyosabb gondot jelentenek napjaink társadalmában e mű gondolkodásra késztet, és talán kinyitja a szívünket a lelki betegségekkel nap mint napos harcot vívók felé.

E rövid leírás alapján szomorú, drámai történetet képzelhetünk el ám a fiatal angol író oly páratlanul viccesen, szórakoztatóan, annyi szeretettel és megértéssel adja elő e szívszorító történetet, hogy a kötet az angliai megjelenés után rögtön a sikerlisták élére került, az olvasók kedvencévé vált, s megnyerte Nagy Britannia legismertebb közönségdíját, a Costa cég által alapított Costa-díjat.

Szeretem a rázós könyveket, és tényleg odavagyok a mentális zavarokról szóló történetekért is. Nekem adnak egy pluszt ezekhez a sztorikhoz, amiket mindig nagyra szoktam értékelni. Azonban van egy dolog, amire most, A zuhanás sokkja ébresztett rá. Hogy nem elég az érdekes diagnózis a főszereplő kartonján, hanem egy nagyon jó történet is kell. Egy pörgős, izgalmas, vagy legalábbis érdekes történet. 

Nem arról van szó, hogy Nathan Filer regénye ne lenne alapjában érdekes. Sőt, talán még soha egy szerzőnek köszönhetően sem kerültem ennyire közel ahhoz, hogy megértsem, milyen is lehet bármilyen mentális betegséggel, vagy ebben az esetben bipoláris zavarral együtt élni. A könyv él és lélegzik, a főszereplőjével, Matthew-val együtt. De számomra sajnos nem történt annyi minden, engem nem kötött le annyira, hogy újra olvasni akarjam a regényt.

A könyv első harmadában nem nagyon történik semmi, mintha egy felvezetőt figyelne meg az olvasó, az apró családi drámák nem éreztem úgy, hogy kielégítették volna a kíváncsiságomat, illetve a történések utáni vágyamat. A válaszok hiánya inkább zavaró volt, mint érdekfeszítő, ráadásul kissé kuszának éreztem az epizodikus "fejezeteket" is, amelyekben sosem esett le első nekifutásra, hogy most akkor ez a jelenben van, vagy visszatekintés?

Őszintén fájt a szívem, hogy nem valami hasonló fás borítót kaptunk, mert ezek picit jobban tetszenek, mint a hangyák.
Persze végül kapunk válaszokat, nem is keveset, de a fülszövegen ígért bipoláris zavar nem is jön elő teljességgel a könyv nagyjából egy negyedéig, és csak a felénél indul be teljes gőzzel. Így pedig úgy érztem egy kicsit, mintha a nagy "poént" várnám, amit megígértek nekem, ami csak nem érkezik. Értettem, hogy a szerző reálisan építette fel a karaktert, de mint már mondtam, a karakter nekem nem elég. Filer humora egyébként remekül működik, nekem végül a reális szereplők mellett az ő stílusa vitte el a hátán a könyvet.

Így hát azoknak ajánlom, akiknek elég egy történetben, ha a karakterek érdekesek, mert ők nagyon jól vannak felépítve, a mellékszereplők, és természetesen a főszereplő is. Engem a leginkább Matthew édesanyja fogott meg, az ő karakteréről szívesen olvastam volna még jó sokat. Végeredményében, annak ellenére, hogy a történések szempontjából számomra nem volt ez egy annyira lehengerlő regény számomra, mégis érződik a könyv lelke, és ez igazából érdemessé teszi elolvasásra. Csak ne számítson senki akciódús regényre. Ez inkább az a leülős, elgondolkozós történet.


Értékelés

Alapötlet:
Karakterek:
Stílus:
Dinamika:
Befejezés:



NYEREMÉNYJÁTÉK:
A hagyományoktól nem térünk el, ezúttal is nyerhettek a Blogturné Klub és a Scolar Kiadó jóvoltából egy példányt a könyvből. Ehhez nem kell mást tennetek, mint a blogturnéban résztvevő blogokat figyelni, és az értékelésekben elrejtett betűket összeolvasni, melyekből egy-egy pszichiátriai betegség neve kerül elő. Ezeket a szavakat pedig írjátok be a Rafflecopterbe. Figyelem! A Rafflecopterben ha valamit hibásan írtatok, nem áll módunkban javítani! A nyertesnek 72 órája van válaszolni az értesítő e-mailre, amennyiben ez nem történik meg, új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz!
a Rafflecopter giveaway

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com