augusztus 22, 2015

7 ok arra, hogy adj a hangoskönyveknek egy esélyt

A hangoskönyv egy olyan formátum, amit ritkán veszek igénybe, de sosem csalódom benne. Tudom, hogy sokan nem éltek vele, ezért most elmesélem nektek, hogy miért is annyira király dolog! 

A mai napig emlékszem az első hangoskönyvre, amit "olvastam". Egy igazi klasszikust, az Állatfarmot hallgattam meg Rudolf Péter brilliáns előadásában, és egyszerűen odáig, meg vissza voltam tőle. Egy ennyire egyedi stílusú és ennyire sarkított karakterekkel teli könyvnél annyira jól működött a színész stílusa, és egészen biztos vagyok benne, hogy nem szerettem volna ugyanígy a történetet, ha "csak" olvasom.

 1. Multitasking, like a pro

Van néhány olyan házkörüli dolog, amiknél egyszerűen nem, nem és nem lehet olvasni. Porszívózás, főzés, pakolászás, kerti munka, nem tudsz ezek közben könyvet, vagy akár eolvasót szorongatni. Akármennyire is fáj, ezekben az időkben, hiába lenne kapacitása az agyadnak arra, hogy történetet fogadjon be, nem tudsz olvasni. Ellenben az, hogy szépen rátöltsd a telefonodra mondjuk egy könyv hangoskönyv változatát, az nagyon is működik! Fülelni és pakolni egyszerre nagyon könnyű!

2. Nincs több kiesett idő

Vannak azok a rövidebb-hosszabb periódusok, amikor jobb híján zenét hallgatsz. A zsúfolt metrón, mikor nincs helyed sem elővenni a könyvet, az utcán, sétálva, ahol meg nem kellene veszélyeztetned magad azzal, hogy menet közben olvasol, és nem nézel a lábad elé. SŐT! Ha hosszabb útra indulsz autóval, vezetés közben is hallgathatsz bármilyen könyvet.

3. Esti mese idő!

Kezeket fel, ki imádta még, ha este felolvastak neki? De volt olyan is, hogy a papám bekapcsolta valamelyik rádiót, ahol estimesét olvastak be a bemondók, és imádtam. 23 évesen ezek még mindig működnek! Beteszel egy fülest, vagy ha egymagad birtoklod a hálót, még ezzel sem kell bajlódnod, és mehet a menet!


4. Csoportos szórakozási lehetőség

Adott mondjuk egy jó hosszú autóút a családdal, de zenei téren nagyon nehéz mindenkinek tetsző lemezt találni. Ellenben könyvet sokkal inkább! A hangoskönyv egyik előnye, hogy a könyvvel ellentétben meg lehet osztani közvetlenül a környezetünkben több emberrel is. Mintha együtt filmeznétek. Ráadásul ha olyan családtag is van veled, aki nem annyira olvasós, azt is le tudja kötni egy történet, amit elmesélnek neki. Remek módja annak, hogy megoszd másokkal kedvenc történeteidet, még ha nem is hajlandóak könyvet a kezükbe venni.

5. Egy új fényben láthatod a történetet

Ahány ember, annyi értelmezés. Így vagy ezzel te is, és azok is, akik a hangoskönyvet elkészítették. Ha eltérő véleményen vagytok, bizony előfordulhat, hogy új perspektívát kapsz a történetről. Például, már lehet, hogy olvastad a Harry Potter szériát, de még nem biztos, hogy hallgattad Kern András tolmácsolásában, pedig... Ha pedig esetleg te, vagy a csemetéd, vagy akár csak a testvéred, esetleg bármilyen más általános iskolás korú gyermek a közeledben szenved a kötelezőolvasmányokkal, az ő életét is könnyebbé teheted. Robinson Crusoe, Tüskevár, Egri csillagok, mind egy YouTube keresésnyire vannak tőled.
Persze, bele lehet futni néhány kritikán aluli felolvasóba is, de az az érdekes, hogy ugyanúgy meg lehet szokni a számodra idegennek tűnő beszédstílust, mint azt a tanárt, vagy előadót, aki annyira viccesen beszélt, aztán a szemeszter közepére már fel sem tűnt a dolog.

6. Mikor már nincs erőd olvasni...

Ha neked is a munkád nagy része számítógéppel történik, akkor talán nem ismeretlen számodra az az állapot amikor azt érzed, ha még egy betűre rá kell nézned, akkor itt vége mindennek, hiszti lesz, vagy legalábbis durci (ha pasiból vagy, akkor pasi-durci, van olyan, nem kell szégyellni ;)) úgyhogy inkább nem is olvasol, mert fáradt vagy és inkább tévé. De nem! Mert inkább hangoskönyv. Mégis olvasol, és közben mégsem. Milyen jó már?

7. Könnyen elérhető formátum (bár nem minden könyv)

A könyvtárak ugyanúgy tartanak hangoskönyveket is, amiket lehet kölcsönözni, de nagyon sokat ellehet érni a Magyar Elektronikus Könyvtár oldaláról is, ahonnan közvetlenül le lehet tölteni nagyon sok könyvet. És persze ott vannak a könyvesboltok is, a Libri és az Alexandra is tartanak lemezeket, és a torrentes oldalakról is lehet "kölcsönözni", ha semmi sem válik be.
Természetesen sajnos nem minden könyv elérhető még hangoskönyvként, de folyamatosan jelennek meg újak is, érdemes szétnézni!


Ti hallgattatok már hangoskönyvet? Melyiket és mi volt a benyomásotok róla?

2 megjegyzés:

  1. Van még egy szempont, ami a korod miatt nem került bele a felsorolásba. Tehát veszem a bátorságot, és:
    8. Fáradt szülők, mesére vágyó gyerekekkel
    Anyuka, vagy apuka vagy, a gyerekeid pedig legszívesebben egész nap mesét hallgatnának, neked azonban semmi energiád egy nyolc órás nap után több száz oldal felolvasására. Semmi gond, mert a hangos könyv ezt a problémádat is megoldhatja. Az öcsikéim már régóta oda vannak a hangoskönyvekért, mert végre nem kell várniuk arra, hogy apa és anya ráérjenek olvasni nekik. Ráadásul abban a korban vannak már, amikor egyedül is be tudják rakni a lemezt, szóval ezt sem kell nekik megcsinálni, nyugodtan berakhatod a mosást, vagy főzheted a vacsorát, ha pedig a magnót stratégiai ponton helyeztétek el, még te is élvezheted a műsort.
    Én azért azt mondom, az esti mesét ne váltsátok fel hangoskönyvre, mert mindenképpen jót tesz a kicsiknek, ha szüleik hangján is hallanak néha meséket. Ilyenkor oda bújhatnak anyuhoz, vagy apuhoz és így hallgathatják a jobbnál jobb történeteket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen jogos! Egy ponton még a fejemben volt, de aztán valahogyan feledésbe merült!

      Törlés

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com