május 15, 2015

Interjú: A WOW Kiadó válaszol


Amint arról már beszámoltam, új kiadó jelenik meg a színen, gyönyörű borítóikkal, és fiatalos lendületükkel máris felkeltették minden fiatal olvasó figyelmét. Kérdéseimre e-mailen keresztül válaszolt a WOW Kiadó munkatársa, levelemben a terveikről, a borítóikról és a stratégiájukról faggattam őket. 


Letehetetlen: Mostanában úgy tűnik kisebb káosz van a könyves piacon nálunk, nagy kiadók csődbe mennek, könyvesboltok küszködnek. Nem féltek a kihívásoktól, vagy olyan csapat alkotja a kiadót, aki fel van készülve az ilyesmire?

WOW Kiadó: Igen, szemmel láthatóan nagy fennakadások vannak a piac működésében, ami minden egyes szereplőre, az olvasótól a kiadókig hatással vannak. Ezeknek mind tudatában voltunk és vagyunk, így egy olyan kiadói szerkezetet találtunk ki, amelyik kivonja magát a bizonytalan piaci tényezők hatása alól. Ezzel a kiadónak dolgozók és az olvasóink is jól járnak. Olyan külföldi példákat tartunk szem előtt, mint az Amazon és a Book Depository.

L: A kiadó nevétől a logótokig mindenből süt a fiatalos lendület, és még a nemsokára megjelenő hat könyv is a New Adult kategóriába tartozik. Célotok ezt a korosztályt megszólítani?

WOW: Első ránézésre valóban a New Adult kategóriába sorolhatók, ahogy azt külföldön jogosan meg is teszik. Többek között ez is magyarázza a fiatalos külsőt, és lendületet, amit teljesen magunkénak is érzünk. (Khm, mert fiatalosak is vagyunk! :) ). Ettől függetlenül mind a hat könyvünk olyan kérdéseket vet fel, amik a New Adult korosztályon is túlmutatnak.
Mihez kezdesz egy nyomasztó titokkal? Elmondod a másiknak, vagy elmenekülsz?
Belemehetsz-e egy kapcsolatba, ha a férfi az apád lehetne?
Súlyos trauma után van-e egyáltalán értelme tovább élni?
Mi van akkor, ha meg vagy arról győződve, hogy ép elméjű vagy, de senki nem hisz neked?
Ezek olyan kérdések, amelyekkel találkozhatunk felnőtt életünk elején, de akár jóval később is. Ezért célunk az igényes, elgondolkodtató könyvre vágyó olvasók megnyerése is.


L: A külföldi könyvek mellett helyet kapnak majd a magyar írók művei is a kínálatotokban?

WOW: Természetesen! Induláskor is van már magyar szerzőnk, Duba Gábor. Szabadon foglak című könyve egészen kiváló. Úgy éreztük, van valamiféle finom ódzkodás az olvasókban a magyar íróktól, és ezt idővel szeretnénk feloldani. Azt hiszem, Gábor könyvénél jobbal nem is indulhatnánk el ezen az úton. El kell olvasni, mert elmondani nem lehet. Egészen újat alkotott.

L: Mikortól lehet kapni az első könyveiteket?

WOW: Hivatalosan a Könyvhéten mutatkozunk be a nagyközönségnek, és ott természetesen személyesen is meg lehet vásárolni az induláskor kiadott hat könyvünket. Jó hír, hogy a május végén induló honlapunkon már vásárolhatnak az előrendelők, ráadásul ők árkedvezményt és egy különleges ajándékot is kapnak.

L: Terveztek esetleg saját boltláncot indítani, vagy a már meglévő könyvhálózatokban lesznek megtalálhatóak a könyveitek?


WOW: Sem közeli, sem távoli terveink között nem szerepel saját könyvesbolthálózat nyitása, és a pláza-boltokat is kihagyjuk. Könyveinket a korosztályhoz igazodva az interneten és független, hangulatos könyvesboltokban lehet megvásárolni.

L: Digitálisan, e-könyv formájában is készültök megjelentetni a könyveiteket?

WOW: Egyelőre papíralapú könyvekben gondolkozunk, mert hiszünk a kézben tartott, nyomdaillatú könyvek olvasásának élményében. De már többen kérdeztétek, így ha lesz rá igény, átgondoljuk!

L: A borítóitok lélegzetelállítóak. Saját tervezővel dolgoztok?

WOW: Köszönjük szépen! Igen, Juhász Gábor Tamás grafikussal és Cantinart nevű csapatával dolgozunk együtt. Egészen különleges kapcsolat alakult ki közöttünk. Pár szóból értik, érzik, mire vágyunk, mit képzeltünk el. A végeredmény még a mi képzeltünket is túlszárnyalta! Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a borítóink ütősek legyenek. Ez az első, amivel az olvasó az interneten találkozik. Így ad esélyt a könyvnek és nekünk, hogy elmondhassuk, miről szól. Az a célunk, hogy a borító, a leírás és a könyv tartalma egységben legyenek. Hogy teljes legyen az élmény. Ha ilyen visszaigazolásokat kapunk, igazán elégedettek leszünk.

L: Mik a terveitek a jövőre nézve?

WOW: Haladunk tovább az eltervezett utunkon. Új könyvek, közösségépítés és programok. Mert a kiadó és az olvasó között a legrövidebb út a személyes találkozás. Hiszünk ebben, és reméljük, partnereink lesztek ebben!

L: Köszönöm szépen a lehetőséget az interjúra, alig várjuk a debütálásotokat!

WOW: Mi köszönjük a lehetőséget a bemutatkozásra! Várjuk a debütálást, és izgulunk is! :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com