május 31, 2015

Egy magyar regény, úton a világsiker felé

Nem könnyű egy magyar emberekről szóló magyar regénynek világszerte ismertté válnia,  de Gárdos Péter Hajnali láz c. regénye ezen az úton indult el a legutóbbi hírek szerint.

A szerző, aki júniusban tölti be a 67. életévét számtalan díjat kapott már munkássága során, bár elsősorban nem írói vénájának, hanem az általa rendezett filmeknek köszönhetően. Gárdos nemzetközi filmfesztiválokon és idehaza is sok elismerésben részesült, többek között Balázs Béla díjjal is büszkélkedhet.

A Hajnali láz egyébként nem most jelent meg, 2010-ben adták ki, azonban az idei Londoni Könyvvásáron a legfontosabb kiadók versengtek már érte, és a könyv magyar kiadója, a Libri eddig nem kevesebb mint 24 országba adták el a jogokat, így nagy eséllyel egy új magyar világsiker lehet belőle. Végül a nyertes kiadók olyan nagy összeget fizettek a regényért, amennyiért magyar könyv eddig még sosem kelt el.

A történetet a szerző saját szülei levelezéséből írta meg, melyet a pár a második világháború alatt váltott egymással, és a pénteken tartott sajtótájékoztatón "poszt-holokuaszt szerelmi regényként" beszélt róla. "Tizenhét évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni a történettel, amikor édesapám elhunyt és három napra rá édesanyám levelekkel teli csomagokat nyomott a kezembe" - mesél a szerző a regény születéséről. Gárdos mindkét szülője a koncentrációs táborok rémségeit túlélve került Svédországba, itt pedig levelezéseiken keresztül ismerkedtek meg, majd összeházasodtak.

A könyvből készülő filmet egyébként szintén Gárdos rendezi, megjelenéséről még nincsenek információk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com